Thursday, December 18, 2008

TECHNOCRATI DAN PAGE RANK - Request from Lin

Hi nyah...ni dak Lin ni nak tahu pasal Technorati dan Pagerank yer..ermm, Mak pun tak berapa expert sangat pasal benda alah nie nyah, pasal mak pun tak guna. Tapi takper lah, Mak bagitau aper yang mak tau la yer nyah...kot sesapa yang ada idea, boleh tambah-tambah kan kat ruangan komen tu, jgn memalu tau nyah, Mak pun belajar lagi nih...

TECHNORATI - Mengikut kefahaman Mak yang cetek nie, adalah satu website yang menyediakan kemudahan untuk mencari blog-blog lain. Lebih kurang macam Google jugakle, kalau Google digunakan untuk mencari maklumat di internet, Technorati nie pulak berguna sebagai search engine untuk mencari blog. Mak rasa itu fungsi utama dia. Mendaftar dengan Technorati akan memberi peluang agar blog-blog nyah tersenarai di sana dan mudah di akses oleh sesiapa yang ingin menggunakan perkhidmatan ini... Melalui web ini juga nyah boleh buat duit macam mana papan iklan kebiasaan seperti nuffnang dan adverlet di blog. Tapi kena la ada traffic yang laju baru leh masyuk....

Nyah pegi la ronda kat sini yer.. http://technoratimedia.com

PAGE RANK - Page rank pula, mengikut kepala Mak yang jambu ni, rasa adalah satu icon yang menunjukkan betapa sibuk dan hebatnya traffic yang sentiasa memasuki blog kita. Salah satunya nak menunjukkan betapa "femes" nye nyah..auwww! Google akan mengira secara automatik ranking blog nyah mengikut kadar traffic yang masuk. Mak rasa ada satu widget yang boleh mengira secara automatik ranking blog kita, tapi Mak tak ingat la buat masa ni...

Tu je nyah Lin...kot sesapa yang ada idea tambahan atau pun nak memperbaiki kesilapan yang mungkin ada pada penerangan Mak kat atas...dipersilakan la nyah...Mak pun belajar lagi..chiow Nyah...auww!

2 comments:

SiS-lin said...

o faham la sikit..tp betul jgk ek mak,kena la g lju speed bru boleh masuk ek..klu lembab cam siput..eh lupa kan lh ye...keh3..tq mak...

Yanmie said...

amboi..terernya nyah pasal traficc dan ranking nie..