Monday, December 22, 2008

WIDGET NEWSREEL - Request From Lin


Dalam shoutbox Lin ada request pasal BLOGGER NEWS yang ada kat blog mak. Ok la nyah, hari ini kita cerita pasal widget ni pulak.

Widget ni dinamakan Newsreel dan ianya terdapat di ruangan Add a Gadget kat layout blog nyah.Fungsi widget Newsreel ini adalah menjadi search engine untuk berita-berita yang bersangkutan dengan perkataan yang kita masukkan pada ruangan Search Expression.

Berita-berita yang dipaparkan secara headline tersebut adalah berita yang paling hampir dengan perkataan yang kita lietakkan. So, kalau nyah minat politik, sukan, nyah letak ajer perkataan-perkataan yang sesuai dalam search expression itew...! Lepas tu nanti terkeluar lah headline2 berita tersebut.

Macam mana nak add:

SIGN IN TO BLOGGER -> LAYOUT -> ADD A GADGET -> NEWSREEL

TAPI! Hanya berita-berita di dalam Bahasa Inggeris sahaja akan dipaparkan dan tiada fungsi berita Bahasa Melayu disediakan untuk widget ini. Kalau nak jugak, mintak bapak nyah, atau pun adik nyah sendiri buatkan... Ok nyah...bye...

2 comments:

SiS-lin said...

o gitu...bru faham...trima kaseh mak..nyah nk try la nnti add..muah3x

H@Fez94 said...

salam..mak blog.. macam mana mak tangkap gambar dari komputer..lepas tu mak masukkan ke post mak..
contoh gambar yg mak post tu...
cam mana?..